slhrendehuit
DomovKolesarstvoMTB BlegošTekTekaška sekcija ŠDMH

Novoletni tek Od trga do trga

PORTOROŽ 4.1.2014

Društvo Jaz sem najboljši je tudi letos pripravilo tradicionalni novoletni tek Od trga do trga. Med Portorožem in Piranom je kljub kislemu vremenu teklo 70 tekačev. Najhitrejša na približno sedem kilometrov dolgi progi sta bila Robi Mikuž in Tina Mavrič.

Portorožan Mojmir Kovač, organizator rekreativnih prireditev v slovenski Istri, je v soboto zjutraj pogledoval v nebo. Bilo je zabito z oblaki, iz katerih je pršilo. Za tek Od trga do trga, tradicionalni novoletni tek, s katerim se začenja primorska tekaška sezona, je bilo prijavljenih 80 tekačev, vreme pa bo udeležbo povsem skazilo, le kdo bo hodil v Portorož v dežju?, se je spraševal Mojmir.

Pa se je motil. Na startu se je resda zbralo nekaj manj, kot je bilo prijavljenih, zato pa je bila tekaška druščina sestavljena iz 70 tekaških uživačev, ki vedo, da za prave tekače slabo vreme ne obstaja. Večino so predstavljale ženske, od katerih bo – kot vse kaže – v prihodnjih letih odvisen napredek tekaške rekreacije. Mojmir je zjutraj preventivno znižal število naročenih krofov, ko so se tekači z glavnega portoroškega trga ob 11. uri odpravili proti piranskemu Tartinijevemu trgu, pa se je zapodil po dodatne krofe, tako da jih ne bo zmanjkalo. Niti s čajem ni bilo težav, bilo ga je dovolj.

Skoraj polovico udeležencev letošnjega teka, po naši evidenci osmega po vrsti, so predstavljali Tekači z obale pod vodstvom Metke Pikl. Našteli smo jih skoraj 30, večinoma žensk. Brez njih bi si ta novoletni tek težko predstavljali.

Izkazali so se tudi tekači iz Hotavelj, gorenjske vasice s 350 prebivalci, ki poleti organizira odmeven gorski tek Kopačnica-Blegoš-Kopačnica (video je na povezavi). S kombijem se je pripeljalo 16 tekačev s spremljevalci, vodil pa jih je neumorni organizator Boštjan Jezeršek. Pa tek KBK ni edini, ki ga prirejajo. Na štefanovo, tik pred iztekom lanskega leta, so pripravili še interni vaški tek za kuhano vino in ocvirkovco, ki se ga je udeležilo 30 tekačev.

Iz Pirana so se najprej vrnili Robi Mikuž, Gorazd Petkovšek in Anton Alič, med ženskami pa Tina Mavrič, Alenka Draksler in Barbara Adamič. Medalje so dobili vsi udeleženci, časov pa niso merili. Zmagovalec Robi iz Hotedršice je za LT povedal: »To so bili moji prvi letošnji kilometri, bolj kot ne sem tekel rekreativno, iz čistega veselja do teka. Večinoma tečem na tekmovalnih tekih, včasih pa se udeležim tudi kakšnega manj tekmovalnega, da delam družbo drugim.«

Po teku se je peterica vrgla v morje. Zrak in morja sta imela podobno temperaturo, nekaj nad 10 stopinj Celzija. Okopali so se Mojca Pečnik Dessardo, Mojca Ujčič, Nada in Bogdan Kozina ter mladenič, katerega identitete nismo uspeli razkriti.

Mojmir je pred razhodom še spomnil, kateri teki se napovedujejo v letu 2014 v slovenski Istri: Povežimo soline (16. marca), Škofije tečejo (30. marca), Banka Koper 1. Istrski maraton (13. aprila), Martinov tek (v novembru), najverjetneje pa tudi tek Soline jeseni, s katerim namerava društvo Jaz sem najboljši povezati vinograde in soline. (Temu seznamu dodajmo še stadionsko prvenstvo Primorske v teku na 5000 metrov v Kopru iz pokala PPT, op. ur.)

 

nov-gor-500

Hotavci v Portorožu, desno Boštjan Jezeršek.

 

nov-tart-400

Novoletni tekači na Tartinijevem trgu v Piranu.

http://www.ljudstvotekacev.si/sl/domov/aktualno.html

INFO

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com